Det praktiske i pasningsordningen

Indkøring

 

Når jeres barn skal starte i pasningsordningen, er der mange nye ting at forholde sig til både for jer men også for jeres barn. For barnet er der mange nye indtryk. Der er andre børn, en ny voksen, et nyt sted, nogen man skal dele med og være en del af et fællesskab med. For nogle børn kan det godt være mange ting at skulle rumme på en gang, samtidig med at det skal undvære mor og far.

 

Det er min erfaring, at den bedste start for barnet er en blid og rolig start. Så fremt det er muligt, anbefaler jeg, at I afsætter mindst 14 dage til indkøring. Start med at komme og være med dit barn i pasningsordningen en times tid eller 2 de første par dage. I er også velkommen til at komme på besøg i pasningsordningen, inden barnet starter. De første dage kan barnet se det hele an i tryghed hos mor og far. Vi kan få snakket om barnets vaner og den daglige rytme, som jeres barn har. Derefter bygger vi stille og roligt på, fra at jeres barn er her 1-2 timer til at ende med at være i pasningsordningen i det tidsrum, som I forventer vil være det daglige. Vi aftaler undervejs fra dag til dag, hvordan vi gør, da det kan være meget forskelligt fra barn til barn.

 

Efter de første 14 dage bygger jeg videre med at danne en rytme i dagen for barnet. Nogenlunde faste spise- og sovetider så dagen bliver overskuelig for barnet. Den fulde indkøring kan dog tage 1-2 måneder igen forskelligt fra barn til barn. Derfor vil månedsplanen heller ikke være ”fyldt op”, når der starter et nyt barn i min pasningsordning, da jeg prioriterer højt, at der bliver taget hensyn til det nye barn. Der skal være tid og ro til en god og tryg start.

 

I opstartsperioden skal I være opmærksomme på, at jeres barn muligvis kan ændre adfærd. Det kan være sove- eller spisevaner, eller barnet kan have et stort behov for at have jer tæt på. Nogle har det svært med at sige farvel til mor og far, mens andre synes, at det er spændende med nye legesager og nye kammerater.

 


Medbringes

 

Som privat børnepasser skal jeg selv betale for alle ting til børnene. Mad og drikke hver dag, legesager ude og inde, hvis der skal laves nyt, vedligehold, indkøb af større ting, kreative materialer, udgifter til ture og kursus osv.

 

Andre ting skal I forældre medbringe. Jeg har her under lavet en vejledende liste over, hvad der ca. skal bruges. Tøjet vil altid afhænge af vejret, men det er vigtigt, at det tøj, I sender med, er noget, der er praktisk og gerne må blive beskidt. I må også gerne tænke ved, at det skal være nemt at tage af og på. På den måde hjælper I jeres barn til at blive selvhjulpen.

 

I skal medbringe:

 

  • Barnevogn med sengetøj, godkendt sele, regnslag, insektnet, sut eller nusseklud. Barnevognen må gerne stå hos mig i carporten på hverdage men tages med hjem i weekenden.
  • Bleer, skumklude og salve til røde numser.
  • Hagesmæk og vådservietter.
  • 1-2 sæt skiftetøj (body, bukser, trøje, strømper), savlesmæk, hjemmesko og hudcreme.
  • Evt. specialkost.

 

Vinter:

 

  • Flyverdragt.
  • Vandtætte vinterstøvler.
  • Tykke strømper.
  • Hue.
  • Luffer.
  • Sovetøj (sovedragt/termotøj, futter/tykke strømper, hue og vanter uden fingre).
  • Tæppe til barnevognen.
  • Evt. regntøj der er stort nok til at komme udenover flyverdragten.

 

Forår/efterår:

 

  • Termotøj.
  • Regntøj.
  • Gummistøvler.
  • Sko.
  • Jakke.
  • Tynd hue.
  • Tynde vanter uden fingre.
  • Sovetøj.

 

Sommer:

 

  • T-shirt og shorts.
  • Solhat.
  • Solcreme.
  • Sandaler gerne med lukket snude.
  • Sko.
  • Sommerjakke.

 

Jeres barn er velkommen til at have en dukke, bil eller andet af sit eget legetøj med i pasningsordningen. Dette er blot på eget ansvar.

 


Kost

 

I min pasningsordning serverer jeg sund og varieret ernæringsrigtig kost. Det er almindelig dansk mad, som både kan være kolde retter så som rugbrød til frokost, men det kan også være et varmt måltid. Børnene er gerne med til at tilberede maden, i det omfang de nu kan, da en varm ret vil være den pædagogiske læringsrige aktivitet for dagen.

 

Ved fødselsdage, højtider, traditioner osv. kan der godt snige sig lidt andet på menuen. Det kan være fastelavnsboller med glasur til fastelavn eller æbleskiver med sukker og syltetøj til jul.

 

Til morgenmad kan det være havregryn, havregrød, øllebrød, youghurt eller grovbrød.

 

Til formiddagsmad er der frugt, grøntsager, grovbrød eller knækbrød. Nogle gange får vi også rundstykker om fredagen.

 

Til frokost serveres der rugbrød med forskellige slags pålæg og hertil grøntsager, hvor vi smager på mange slags. Der kan også være en lun frikadelle eller en portion lasagne. Andre dage laver vi et helt måltid fra bunden.

 

Til eftermiddag får vi frugt og grovbrød.

 

Har dit barn brug for specialkost, mælkeerstatning eller babygrød, ud over det jeg tilbyder, medbringer I det selv.

 


Rygning og dyr

 

Pasningsordningen er total røgfri også i weekender og ferier.

 

I min pasningsordning har vi dyr. Pt. har vi 2 katte og 4 høns. Hvis børnene har lyst, må de gerne deltage i pasningen af dyrene. Jeg synes, at det er god læring for børnene, at alle har brug for mad og vand for at have det godt, og det lærer også børnene, hvad det vil sige at være god mod andre. Hønsene holder til i haven, hvor vi har hønsehus og hønsegård. Vi samler vores madrester til hønsene, og til gengæld får vi æg, som vi bruger i madlavningen. Nogle gange kommer hønsene ud i haven, så vi rigtig kan nærstudere dem, og se når de skraber i jorden og finder orm og biller. Vores katte hedder Felix og Leiah, de er begge omkring 8 år og kommer fra Brande dyreinternat. Felix er meget nysgerrig og vil gerne snakke, Leiah er mere genert og tilbageholden. Børnene går meget op i at holde øje med kattene, om de enten er sultne eller gerne vil ud. Ellers sover de det meste af dagen. Så kan vi rigtig komme til at nusse dem, og mærke hvor bløde de er.

 


Sygdom

 

Ind i mellem sker det, at man bliver syg. Det kan både ske for børnene og jeg.

 

I min pasningsordning modtager jeg kun raske børn. Det er børn, der kan følge en normal dagligdag i min pasningsordning. Er jeres barn blevet sygt, skal I give besked hurtigst muligt. Har jeres barn feber, diarré, opkast, øjenbetændelse, almindelige børnesygdomme eller på anden måde er sløj eller utilpas, skal det blive hjemme, til det er raskt igen. Har jeres barn fået smertestillende medicin, må det ikke komme i pasningsordningen samme dag, som det har fået medicinen. Skulle jeres barn have brug for at få anden medicin f.eks ifm astma, er jeg gerne behjælpelig dermed. Medicinen skal dog være lægeordineret, der skal medfølge anvisning på hvor meget/hvordan medicinen gives, og barnets navn skal fremgå af det påhæftede mærkat. Ved smitsomme sygdomme følger jeg sundhedsstyrelsens retningslinier vedr. syge børn i institutioner. Du kan se dem her. Bliver jeres barn syg i løbet af dagen, kontakter jeg jer, og I skal afhente jeres barn.

 

Ved min sygdom vil I blive kontaktet så hurtigt som muligt, eventuelt dagen før eller senest en halv time før åbningstid den pågældende dag. Når jeg er syg, skal I som udgangspunkt selv sørge for anden pasningsmulighed.

 


Ferie

 

Jeg holder op til 6 ugers ferie årligt samt 6 dages afspadsering (optjent med ½ dag pr. mdr. pga. 48 timers arbejdsuge – som en kommunal dagplejer). Weekender og helligdage (incl "store bededag", 24. dec og 31. dec) er der lukket. Jeg forsøger at orientere jer om min ferieplan så tidligt som muligt og gerne for et halvt år ad gangen, så I har mulighed for at finde anden pasningsmulighed til jeres barn. Viser det sig, at der er dage, som er helt umulige for jer, så forsøger vi i fællesskab at ændre dem, hvis det er muligt.  Der kan dog være enkelte dage, som kan være svære at melde tidligt ud, f.eks akut lægebesøg, skolesamtaler osv.

 

Ved min ferie/fridage skal I selv sørge for anden pasningsmulighed.

 

Jeg kan allerede nu varsle, at jeg som udgangspunkt holder fri:

 

Dagene mellem jul og nytår incl. d. 24 og 31.

Torsdag og fredag i skolernes vinterferie.

De 3 hverdage ifm. påske.

Fredag efter Kr. Himmelfartsdag.

Grundlovsdag.

Torsdag og fredag i skolernes efterårsferie.

 


Åbningstid

 

Åbningstiden er:

 

Mandag 6.45 - 16.30

Tirsdag - torsdag 6.45 - 16.45

Fredag 6.45 - 15.00

 

Åbningstiden tilpasses efter den aktuelle forældregruppes behov. Jeg forsøger at tilrettelægge de 48 åbningstimer, så alle bliver tilgodeset. Hvis det ikke kan lade sig gøre, vil der være mulighed for at kunne betale for ekstraordinær åbningstid.

 

Jeg tilbyder kun fuldtidspladser, dvs. 48 timer/uge.

 

Jeres barn kan tidligst afleveres ved åbningstids start og afhentes inden lukketid. Det er en god idé at afsætte 10 min til afhentning, så overlevering og informationer kan gives så godt som muligt.

 


Snart i børnehave

 

I den måned hvor jeres barn bliver 2 år og 11 måneder, stopper det kommunale tilskud. Jeres barn er naturligvis velkommen til at fortsætte i min pasningsordning, dog vælger langt de fleste at lade deres barn starte i børnehave. Her er overgangen lige så vigtig, som da jeres barn skulle starte i pasningsordningen, og jeg gør gerne, hvad jeg kan for at hjælpe jeres barn bedst muligt videre i livet.

Jeg har et samarbejde med de to tættest beliggende børnehaver - Humlum dagtilbud og Resen naturbørnehave - omkring overgangen, således at der er en rød tråd i jeres barns liv. Jeg har lagt op til, at vi i tiden op til børnehavestart, 1-2 måneder før, gerne vil komme på besøg ofte, så jeres barn kan lære de andre børn og voksne at kende og vende sig til at være i en større gruppe. Jeres barn kan også blive fortrolig med omgivelserne. Det giver mere ro for jeres barn, når det ved, hvor garderoben og tøjet er, hvor toilettet er, hvordan det kommer ud og ind fra legepladsen osv., og jeres barn kan få en fornemmelse af, hvordan den daglige rytme er i børnehaven.

I Resen naturbørnehave er vi hjertelig velkommen, alle de gange vi har lyst, og vi er også velkommen, selv om det ikke lige er i forbindelse med børnehavestart.

I Humlum dagtilbud har vi senest været på ugentligt besøg i måneden op til start, og vi har også haft et samarbejde omkring kosten, så barnet er fortrolig med den mad, der serveres i børnehaven.

Børnehaverne har også fået tilbud om, at de gerne må komme på besøg hos os. Så kan alle lære hinanden at kende i de rammer, der er vante og trygge for jeres barn.

Jeg vil meget gerne opfordre jer forældre til at tage på besøg i jeres barns kommende børnehave sammen med jeres barn, så I også bliver trygge ved stedet. Jo flere gange jeres barn kommer der, jo nemmere skulle overgangen gerne blive.

Skal jeres barn have sin dagligdag i en anden børnehave end Humlum dagtilbud eller Resen naturbørnehave, siger I endelig bare til. Så tager jeg kontakt til børnehaven om et muligt samarbejde.

 


Specielle behov

 

Skulle jeres barn på et tidspunkt få brug for støtte, er jeres barn i min private pasningsordning ligestillet med et barn i kommunal dagpleje, da hjælpen følger barnet, uanset hvor barnet bliver passet.

Børne- og familiecentret tilbyder hjælp, råd og vejledning, hvis jeres barn har specielle vanskeligheder som f.eks. tale- hørevanskeligheder, indlæringsvanskeligheder, psykiske eller adfærdsmæssige problemer eller har fysiske vanskeligheder.

Alt henvendelse her omkring foregår kun i aftale med jer.

 


Forsikring

 

I er selv ansvarlige for at tegne en forsikring på jeres barn. Så er barnet bedst stillet, hvis skaden måtte ske.

 


Tavshedspligt

 

Som privat børnepasser har jeg tavshedspligt på lige fod med kommunalt ansatte. Samtidig har jeg også underretningspligt.

 


Foto

 

Billederne på min hjemmeside, hvor børnene fremgår, er selvfølgelig med forældrenes tilladelse.